Tryckskolan del 1: Skuren folie

På ownlabel har vi fördelen att kunna erbjuda flera olika trycktekniker beroende på motiv, upplaga och deadline. Den absolut vanligaste tryckmetoden för oss när vi trycker eget tryck i små upplagor är skuren folie och därför känns det naturligt att börja med den när vi går genom de olika trycktekniker vi erbjuder.

Skuren folie (även transfertryck, textiltransfer, vinylfolie mm.)

Skuren folie är en sorts transfertryck som vi främst använder till texttryck och enklare logor i vektorformat. Materialet vi använder är en tunn vinylfolie som konturskärs med en skärplotter och sedan värms på plagget med en värmepress. Det finns en mängd tillverkare och varianter på vinylfolie beroende på vilket utseende och vilka egenskaper man vill ha. Eftersom man konturskär folien så spelar det ingen roll vilken färg originalet har, färgen bestäms av vilken folie man väljer. Du kan alltså använda ett och samma original till en mängd olika färger på tryck, det är heller ingen startkostnad vilket innebär att det blir mycket billigare vid små upplagor än t.ex. screentryck. Nackdelen är att det är en ganska arbetskrävande tryckmetod, speciellt med mycket text eller detaljer eller mycket färger vilket gör att priset inte sjunker lika mycket vid stora upplagor som vid screentryck.

Vi har en mängd olika folier på lager och kan ta in det mesta: Flock, glitter, metallic, mönster mm. Allt eftersom kläder med eget tryck blir mer och mer populärt utökas utbudet över snygga och roliga folier i bra kvalitet.

Fördelar med skuren folie:

+ Snabbt.
+ Billigt vid små upplagor.
+ Hållbart, är töjbar till viss gräns.
+ Finns i färger och varianter som flock, glitter, olika mönster etc.

Nackdelar med skuren folie:

- Tidskrävande, dyrt vid stora upplagor.
- Arbetskrävande vid mycket text och små detaljer.
- Går ej att bryta färger, kan vara svårt att matcha exakt.
- Går ej att trycka nyanser eller toningar.

Tid: Normalt inom någon dag
Pris: Billig vid små upplaga, dyr vid stor
Kvalitet: Håller färg bra och sitter kvar länge
Motiv: Ställer krav på motivet, bäst vid enkla motiv i en färg.
Original: Vektoriserat original eller sparat så att det lätt går att vektorisera.

Även om det går att använda flera färger vid tryck med skuren folie så är det ganska omständligt och därför brukar vi inte trycka mer än 2-3 färger med skuren folie. Detsamma gäller tryck med mycket text och små detaljer, efter att folien konturskurits rensas den för hand vilket tar mycket tid om det är t.ex. många små bokstäver.

Då det inte spelar någon roll vilken färg motivet har är det oftast lättast att spara det som svart mot vit eller transparent bakgrund. När motivet skickas till skärplottern så är det endast konturerna som används, varje linje i ditt original motsvarar en skärlinje. Vid tryck på textilier består det översta lagret av adhesive vilket är lim som smälter fast motivet på plagget när man lägger det i värmepressen, detta innebär att man vänder på trycket och därför måste spegelvända det innan man skär ut det med skärplottern. Vid tillverkning av t.ex. skurna dekaler sitter adhesivet på undersidan och då ska man inte spegelvända motivet.

Vi erbjuder dessa trycktekniker:

Skuren folie

Printad folie, PrintCut

DTG, Direct To Garment, direktskrivare

Screentryck

Tryckt transfer

Transfertryck

Share this Post:
Digg Google Bookmarks reddit Mixx StumbleUpon Technorati Yahoo! Buzz DesignFloat Delicious BlinkList Furl

Inga kommentarer till “Tryckskolan del 1: Skuren folie”

Skriv en kommentar:

Namn (krävs):
Epost (krävs, kommer inte att synas!):
Hemsida:
Kommentar (krävs):